Werkkracht10 kreeg midden 2021 van de 10 lokale besturen in de referentieregio de vraag om alle projectoproepen en subsidiemogelijkheden omtrent e-inclusie op te volgen. Sindsdien nam Werkkracht10 een verbindende, ondersteunende, coördinerende rol op:
Werkkracht10 is betrokken bij deze e-inclusieprojecten:
Doelstelling:
Drie Digibankdossiers zijn goedgekeurd sinds oktober 2022. In de opstartfase werden projectbegeleiders aangeworven voor elk van de drie Digibanken in de referentieregio: Noord, West en Brugge. Voorbereidende stappen werden ondernomen door de werkgroep. Vanaf 2023 wordt de praktische uitwerking van het project uitgerold. Deze projecten lopen tot eind 2024. Een mogelijke verlenging tot midden 2026 zit in de pijplijn.
Doelstelling:
De
ontwikkeling en uitrol van een lokaal e- inclusiebeleid. Dit met als doel om
digitale uitsluiting te vermijden. Er wordt ingezet op:
Twee dossiers in het kader van iedereen digitaal zijn goedgekeurd in het voorjaar 2022. In de subregio Noord (Blankenberge, Damme, Knokke-Heist, Zuienkerke) en de subregio West (Beernem, Jabbeke, Oostkamp, Torhout, Zedelgem) is de opmaak van een concreet E-inclusiebeleidsplan tegen eind 2024 voor elk van deze betrokken lokale besturen het doel.
Doelstelling:
Deze projectoproep biedt een kans voor OCMW’s om projecten op te starten of verder uit te bouwen die de e-inclusie van kwetsbare (meerderjarige) personen willen vergroten. Partnerschappen worden hierbij sterk aangemoedigd, omdat het werken aan digitale inclusie niet stopt bij de grenzen van de gemeente of regio waarbinnen een organisatie actief is.
Concreet voor de regio:
Alle 10 OCMW’s, Welzijnsvereniging WOK
en Werkkracht10 engageerden zich tot deelname aan het project met de titel
‘Digiscan’. Het project bestaat uit drie delen. Enerzijds een ‘Digiscan’ aan
huis die een basis vormt tot advies, ondersteuning en doorverwijzing.
Anderzijds op basis van de
‘Digiscan’ ervaringen input geven voor een vormings- en
coaching traject voor de OCMW-medewerkers rond Blended Hulpverlening. Ten
slotte met de resultaten van de ‘Digiscan’ input
geven aan het e-inclusiebeleid lokale besturen en het leggen van verbanden met
reeds bestaande projecten. OCMW Brugge is penhouder van dit project. Het
project werd ingediend voor 3 jaar en loopt tot eind november 2026.
WERKKRACHT10 houdt voeling met deze e-inclusieprojecten:
Alle 10 lokale besturen uit de referentieregio Brugge dienden een aanvraag in en kregen de goedkeuring. De projectsubsidies worden ingezet van november 2022 tot eind 2024.
Via het relanceproject Gemeente zonder gemeentehuis ondersteunt Vlaanderen steden en gemeenten die samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening en interne werking klantgerichter te maken. Zowel innovatieve concepten, thematische projecten als grootschalige transformaties zijn mogelijk.
Deze City Deal focust op het
ontwikkelen van werkvormen voor lokale overheden om de eindgebruikers zo
centraal mogelijk te zetten bij de ontwikkeling en implementatie van de
digitale dienstverlening. Via opleiding en experiment wordt een concrete
toolbox op maat van lokale overheden ontwikkeld.
Iedere partner zet 2 experimenten op waarbij in de fase van de ontwikkeling of implementatie van een digitale dienst de eindgebruiker centraal wordt gezet, om de gebruiksvriendelijkheid van de digitale dienst te verbeteren.
Brugge neemt als centrumstad deel aan dit project.
Experimenten via de methodiek E-inclusion by design worden uitgevoerd.
Verder wordt vinger aan de pols gehouden omtrent projecten in het kader van:
Doelstelling:
Doelstelling:
Wil je per email op de hoogte blijven van de ondernomen initiatieven en gemaakte vorderingen binnen de diverse project-oproepen?
Bezorg ons je emailadres en ontvang op regelmatige tijdstippen info
omtrent digitalisering en e-inclusie verzameld via WERKKRACHT10.
De term ‘digitale inclusie’ of ‘e-inclusie’ verwijst naar acties en oplossingen die nodig zijn om digitale uitsluiting te voorkomen, zodat iedereen ten volle kan deelnemen aan de digitale samenleving. Daarbij werk je de 4 drempels voor digitale inclusie weg:
Betaalbare en kwaliteitsvolle toegang tot hardware, software en internet is een basisvoorwaarde voor digitale inclusie. Er spelen verschillende factoren mee zoals kostprijs, kwaliteit, onderhoud en hoe aangepast het is aan de context van de gebruiker. Toegang kan persoonlijk, gedeeld of openbaar zijn.
Om met je toegang aan de slag te kunnen, heb je de nodige kennis (weten), vaardigheden (kunnen) en attitudes (houding, willen, durven) nodig, de juiste competenties dus. Dat gaat zowel over technische 'knoppenkennis', als om de digitale en mediawijze competenties om oplossingsgericht om te gaan met problemen, digitaal te creëren, kritisch om te gaan met wat binnenkomt en bewust na te denken over je eigen gedrag online.
In je digitale ontdekkingstocht heb je vaak een gids nodig. Een sociaal netwerk waarbij je met je digitale vragen terecht kunt, speelt daar een centrale rol in. Heb je zo’n netwerk niet zelf? Dan kan een organisatie, bibliotheek of overheidsdienst daarin een rol spelen.
Je kunt als individu nog zo je best doen, als bedrijven, overheden en organisaties in hun digitale toepassingen opnieuw digitale drempels inbouwen, raak je moeillijk vooruit. Wanneer je digitale diensten of toepassingen uittekent, is ‘inclusion by design' daarom essentieel. Voor heel wat websites verbonden aan de overheid geldt overigens een Europese toegankelijkheidsregel.
© Werkkracht10 - Burg 12, 8000 Brugge - Disclaimer