De toekomstige beste bartenders van Brugge en Oostende in de maak

De toekomstige beste bartenders van Brugge en Oostende in de maak

In samenwerking met de stad Brugge, Economisch Huis Oostende, VDAB Oostende, VDAB Brugge, Horeca Forma, lanceert Diageo, een wereldspeler op de markt van alcoholische dranken, een nieuw seizoen van zijn Learning for Life programma in Oostende en Brugge. Het programma zal het tekort aan bartenders in beide steden aanpakken en 12 gemotiveerde werkzoekenden via een intensieve opleiding van 9 weken de vaardigheden en coaching aanreiken om aan een carrière in de horeca te beginnen.


Inspelen op de behoeften van de sector

Het programma komt op het juiste moment, zowel voor de cursisten als voor de horeca, die na twee moeilijke jaren met verplichte sluitingen nu met een ander probleem kampen: het nijpende personeelstekort. Uitbaters zijn wanhopig op zoek naar gekwalificeerd barpersoneel, terwijl de deelnemende cursisten willen investeren in een opleiding zodat ze met de nodige ervaring aan de slag kunnen wanneer de terrassen in de toeristische steden Brugge en Oostende weer vollopen.

Intensieve en praktische opleiding in twee steden

Tijdens een opleiding van niet minder dan 260 uur worden ze klaargestoomd voor een carrière als bartender. Na zes weken opleiding, waarvan zes dagen in Brugge, krijgen de cursisten de kans om de geleerde vaardigheden in de praktijk te brengen tijdens een stage van drie weken, alvorens ze met de steun van alle partners een voltijdse baan vinden. De opleiding omvat alle aspecten van het bartendingvak. Van het shaken van cocktails en mocktails, tot het maken van de perfecte koffie, tot het verantwoord omgaan met klanten en het verzekeren van het welzijn van het personeel.

Robin Vanderelst, directeur bij Horeca Forma benadrukt het belang van de opleiding:

"Vanuit de horecasector willen we met deze unieke opleiding echt het personeelstekort aanpakken. Learning for Life was een succesverhaal in Oostende, en nu willen we dit als sector verder zetten in Brugge".

Rob Dingenen, teamleider bij VDAB is het daarmee eens:
"Veel werkgevers in de horeca zijn dringend op zoek naar nieuwe medewerkers. We zijn dan ook blij dat we binnenkort 12 opgeleide barmedewerkers de arbeidsmarkt op kunnen sturen. Sommige van deze cursisten hebben al ervaring in de horeca, maar willen nu een opleiding volgen, wat de nood aan deze  opleiding aantoont. Dankzij de samenwerking met Diageo kunnen de stagiairs extra vaardigheden verwerven bovenop het technisch aanbod van VDAB. Op die manier blijven onze opleidingen afgestemd op het werkveld."

Wereldwijd succes

Diageo is in 2008 in Latijns-Amerika gestart met het horecatrainingsprogramma Learning for Life. Elk jaar lopen er meer dan 90 projecten in 40 landen. Tot nu toe heeft Learning for Life wereldwijd meer dan 160.000 mensen opgeleid. Vijf jaar geleden werd het programma in België opgestart. Sindsdien hebben meer dan 80 mensen het programma met succes afgerond in Vlaanderen.

Daniela McFarren, Head of Corporate Relations Benelux Diageo, over de lokale uitrol: 

"Met de groeiende waardering voor premium en handgemaakte cocktails krijgen onze studenten de beste opleiding en ondersteuning om als hoogopgeleid personeel de wereld van de horeca te betreden. Het project dankt zijn succes aan de samenwerking en inzet van de partners en bovenal aan de zeer gemotiveerde studenten die het beste maken van deze unieke kans. "bartenderJPG
Zoek Blog