FLAVOUR, Voedseldistributieplatform in volle groei

FLAVOUR, Voedseldistributieplatform in volle groei

FLAVOUR is een project van Stad Brugge binnen het subsidieprogramma 'sociale innovatie' van Interreg 2 Seas. FLAVOUR staat voor Food surplus and LAbour, the Valorisation Of Underused Resources. Vrij vertaald betekent dit dat Stad Brugge en de Europese partners met dit project zoeken naar nieuwe manieren om voedseloverschotten te verminderen en jobs te creëren.


In Brugge zet men met het organiseren van een voedseldistributieplatform in op 3 doelstellingen:

  • klimaat: voedselverlies tegengaan en de uitstoot van CO2 die bij het vernietigen van overschotten vrijkomt verminderen;
  • sociaal: jobs creëren voor wie het moeilijk heeft op de Brugse arbeidsmarkt;
  • welzijn: inwoners die het financieel moeilijk hebben helpen aan gezonde voeding.

Er worden overschotten opgehaald bij 13 supermarkten in Brugge. Ongeveer 40% van de opgehaalde voeding bestaat uit groenten, gevolgd door zo'n kleine 20% fruit en een kleine 20% vlees. Daarnaast worden ook brood, zuivel en vis. 10% bestaat uit een zeer divers gamma gaande van maaltijden tot koekjes.

Alle opgehaalde producten worden gecontroleerd en gesorteerd en dan daarna verdeeld onder maar liefst 30 organisaties in en rond Brugge. Dit gebeurt met een bestelwagen, maar in de binnenstad van Brugge ook met een elektrische vrachtfiets.  De (hulp)organisaties zorgen er dan op hun beurt voor dat de producten terechtkomen bij mensen die er nood aan hebben, of verwerken de producten daags erna in lekkere gezonde maaltijden zoals Sint-Pieters Eet, Open Balie en Poverello doen. Overschotten die niet meer kunnen verdeeld worden worden gecomposteerd.

Binnen het voedseldistributieplatform werken ondertussen 1 werkvloerbegeleider, 3 medewerkers die in een werkervaringstraject zitten en een aantal vrijwilligers. In 2021 hebben zij maar liefst 96 ton overschotten opgehaald en verwerkt. Dat smaakt naar meer!

Nu het distributieplatform op volle toeren draait wordt onderzocht hoe het platform ook zonder de Europese subsidies kan verdergezet worden en kan opgeschaald worden binnen de hele Brugse regio.

FLAVOURJPG

Meer info over het voedseldistributieplatform kan je verkrijgen bij coördinator Fay Vanclooster, via fay.vanclooster@brugge.be of 050/32.42.55.

Zoek Blog