Inclusie werkt aantrekkelijk

Inclusie werkt aantrekkelijk

De schaarste op de arbeidsmarkt is tastbaarder dan ooit tevoren. Mensen zoeken ook massaal

naar een werkgever die rekening houdt met hun persoonlijkheid en vaardigheden, zodat zij zich kunnen ontwikkelen.

Inclusief ondernemen vormt een deel van de oplossing voor deze uitdagingen. Daarom organiseert Hands-on Inclusion 10 gratis trajecten voor jou.

We staan stil bij drie aspecten van inclusie: we dokteren samen een inclusieve strategie uit, verbeteren de instroom van talentvolle medewerkers en zorgen dat medewerkers zich goed voelen en ontwikkelen binnen jouw organisatie.


Het aanbod van Hands-on Inclusion

Ontdek de kracht van onze bootcamps

Een bootcamp is een intensief en interactief traject voor ondernemingen:

 • Intensief, omdat we eerst een persoonlijk intakegesprek voeren en je je vervolgens gedurende een aantal sessies verdiept in een actueel thema. Het resultaat? Een praktisch plan van aanpak op jouw maat.
 • Interactief, omdat je vertrouwelijk kennis deelt met een compacte groep collega’s, onder begeleiding van experts.

Onze gratis bootcamps bieden een antwoord op de drie meest prangende HR-vragen van het moment …Strategie

Hoe stippel je een inclusieve visie uit, die een brede doelgroep aanspreekt?

Ontdek het in deze bootcamps:

 • Strategisch inclusief ondernemen
  Alles start met een plan. Dat geldt dus ook voor inclusief ondernemen. In dit bootcamp reiken we jou de tools aan om een strategie uit te stippelen rond inclusief ondernemen. Streef je naar verbeterde productiviteit, extra winstgevendheid of een verhoogd innovatievermogen? Er zijn redenen genoeg om strategisch inclusief te ondernemen.

  START: 24/3
  Meer info / inschrijven

 • Inclusie in kaderfuncties
  In de praktijk blijft inclusie vaak beperkt tot de uitvoerende jobs. Maar wie een inclusieve richting uitgaat, heeft best ook een diverse crew in de cockpit zitten. Weerspiegelt de top van jouw bedrijf de maatschappelijke realiteit? Dan zal die - samen met jouw beleid, strategie en procedures - een breed publiek aanspreken, van medewerkers tot klanten. Zo versterkt inclusie in kaderfuncties de aantrekkingskracht van jouw organisatie.

  START: 11/3
  Meer info / inschrijven

 • Changemanagement
  Als er een wind van verandering waait, bouwen sommigen muren en anderen windmolens. Wil je graag inclusiever werken, maar zijn niet alle collega’s mee? In dit bootcamp leer je hoe je changemanagement aanpakt: hoe je omgaat met weerstand, hoe je het engagement van collega’s vergroot en hoe je dus draagvlak creëert in een verandertraject.

  Start: 3/5
  Meer info / inschrijven


Instroom

Hoe slaag je erin talentvolle medewerkers aan te trekken?

Vind het antwoord in deze bootcamps:

 • Inclusieve rekrutering
  Dé hamvraag op de arbeidsmarkt luidt: hoe vinden talentvolle sollicitanten de weg naar jouw vacatures? Het antwoord ontdek je in dit bootcamp. We staan stil bij elke fase van inclusieve rekrutering: van het opmaken van aantrekkelijke vacatures tot het objectief selecteren van kandidaten, en van een inclusief onthaal tot een update van je tewerkstellingsmaatregelen.

  Start: 20/9
  Meer info / inschrijven

 • Inclusief job redesign
  De krappe arbeidsmarkt is terug van weggeweest. Talent aan boord halen én houden is voor veel werkgevers een grote uitdaging. De oude oplossingen lijken niet meer te voldoen. Er is meer nodig. Wat dan? Durven sociaal te innoveren: het werk in de organisatie op een slimme wijze herinrichten met als doel het werk beter te laten aansluiten bij wat (potentiële) medewerkers kunnen, willen en belangrijk vinden in werk. Twijfel niet, want de juiste medewerker op de juiste plek met de juiste taken is goed voor de organisatie en de medewerkers.

  Start: 8/4
  Meer info / inschrijven

 • Diversiteit op de werkvloer: actief discriminatie, validisme en racisme aanpakken
  Zonder het te beseffen, heeft elk van ons blinde vlekken waardoor we ons niet altijd bewust zijn van discriminaties en toegankelijkheidsdrempels binnen de organisaties. Wil je deze blootleggen en elimineren? Volg dan deze bootcamp. Zo versterk je de samenwerking binnen jouw organisatie, verhoog je jouw geloofwaardigheid in de samenleving en bij partners en trek je meer én divers talent aan als werkgever. Het is hoog diversitijd ;).

  Start: 28/3
  Meer info / inschrijven


Retentie

Hoe zorg je ervoor dat mensen zich goed voelen en zich kunnen ontplooien binnen jouw organisatie?

Leer talenten verankeren en ontwikkelen in deze bootcamps:

 • Een inclusieve werkvloer, de eerste stap naar retentie
  Als je inspanningen doet om medewerkers aan te trekken, wil je ook dat ze zich vervolgens goed voelen en ontplooien binnen jouw organisatie. Welke tools bevorderen de werksfeer? En hoe voorkom je conflicten? In dit bootcamp leer je een inclusieve werkvloer creëren, waar elke medewerker zich welkom, aanvaard en gewaardeerd voelt. Zo versterk je de retentie binnen jouw organisatie.

  Start: 11/3 en 27/4
  Meer info / inschrijven


 • Heldere taal en communicatie
  Of het nu om geschreven taal, gesproken taal, gebarentaal of beeldtaal gaat: inclusieve communicatie is essentieel in een organisatie. Het zorgt namelijk voor een meer efficiënte werkvloer en bevordert de samenwerking tussen je medewerkers. Deze bootcamp toont hoe je taal hanteert doorheen het HR-proces voor een divers medewerkersbestand (anderstalige en laaggeletterde medewerkers, medewerkers met een arbeidshandicap…)

  Start: 29/3
  Meer info / inschrijven

 • Duurzame loopbanen
  Door de jaren heen verandert de jobinhoud, wijzigt de motivatie en verouderen de kwalificaties (wat men kent en kan) van medewerkers. Hierdoor dreigt er een mismatch te ontstaan tussen de personen en hun werk. Die gapende kloof kan je gelukkig wel dichten. Door aandacht te besteden aan werkbaar werk, ontwikkeling, jobmobiliteit en jobdesign creëer je duurzame loopbanen.

  Start: 21/4
  Meer info / inschrijven

 • Re-integratie naar werk
  Wist je dat meer dan 10% van de Belgische arbeidsbevolking niet aan het werk is omwille van chronische ziekte of een arbeidshandicap? De kans is dus groot dat ook jouw organisatie hiermee geconfronteerd wordt. In dit bootcamp ontdek je het belang van re-integratie naar werk. Bovendien leer je hoe je medewerkers opnieuw in jouw organisatie aan de slag laat gaan, bij welke partners je terechtkan voor een re-integratietraject en hoe je een re-integratieplan opmaakt.

  Start: 3/5
  Meer info / Inschrijven

 • logo HOI hands on inclusionpng

Zoek Blog