Multicultureel talent rekruteren: hoe begin je eraan?

Multicultureel talent rekruteren: hoe begin je eraan?

Spotting Talent is een onderzoeksproject van de opleiding Toegepaste Psychologie van AP Hogeschool. Omdat de lage werkzaamheidsgraad bij niet-Europese migranten zou kunnen doen vermoeden dat niet alle stappen in het selectieproces voor deze doelgroep succesvol verlopen, bekeken ze hoe we de wervings- en selectieprocedures beter kunnen afstemmen op de noden van personen met een andere herkomst.

Ze bevroegen HR-medewerkers uit allerlei organisaties en sollicitanten en medewerkers met een niet-Europese herkomst om werkwijzen en ervaringen in kaart te brengen.

Ze bekeken het traditionele werving- en selectieproces; de standaard stappen die een recruiter met de sollicitanten doorloopt op de reguliere arbeidsmarkt.

Het onderzoek van Spotting talent stelt zich de vraag: "Multicultureel talent rekruteren: hoe begin je eraan? Hoe maak je je werving- en selectieproces inclusiever voor personen met een andere herkomst?"

Alle onderzoek is afgerond en we maakten een webinar, brochure, website en tool van de inzichten. Uiteraard kun je ook het volledige onderzoekrapport nalezen.


Deze webinar licht kort de onderzoeksresultaten toe en geeft je handige tips voor een inclusief werving- en selectieproces. Elk onderdeel staat op zich. De volledige webinar duurt 37 minuten. Deze tips werden ook gebundeld in een handige brochure.Hier vind je allerhande tools voor een inclusief werving- en selectieproces.
De belangrijkste tips worden ook gebundeld in de webinar en in een handige brochure. Er wordt gewerkt in verschillende thema's:

 • Het selectieproces
  • De vacature
  • Verspreiding van de vacature
  • Cv en motivatiebrief
  • Het selectiegesprek
  • De keuze voor een kandidaat
 • Taal- en diversiteitsbeleid

Lees je liever? Bekijk de brochure.

Ga naar de website voor meer info over het onderzoek.Spotting talent zit niet stil. Momenteel onderzoeken ze de werving en selectie van personen met een psychische kwetsbaarheid en bekijken ze mogelijkheden voor nieuwe projecten. Benieuwd? Suggesties? Zie je een samenwerking zitten? Laat het hen zeker weten via  spottingtalent@ap.be.Zoek Blog