Nieuwe koelwagen voor de Voedselploeg

Nieuwe koelwagen voor de Voedselploeg

De Voedselploeg, een toonaangevend voedseldistributieplatform in Brugge, heeft een nieuwe elektrische koelwagen in gebruik genomen. Met dit voertuig kunnen ze voedseloverschotten duurzaam verminderen en de ecologische voetafdruk van voedseldistributie zo klein mogelijk houden. De koelwagen werd aangekocht door welzijnsvereniging Ruddersstove, met financiële steun van Stad Brugge.

De Voedselploeg speelt een cruciale rol in het verminderen van voedselverspilling. Ze halen overschotten op bij grootwarenhuizen en herverdelen ze onder organisaties die zich inzetten tegen armoede. In 2023 haalden ze gemiddeld 30 ton aan producten per maand op.

Lieven ASTAES, directeur Ruddersstove: “De nieuwe elektrische koelwagen staat symbool voor de vooruitstrevende aanpak van De Voedselploeg en Ruddersstove. Het voertuig is volledig elektrisch aangedreven. In combinatie met gecentraliseerde distributie en het minimaliseren van de CO2-uitstoot, dragen we zo bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk van de hele organisatie.”

Innovatie in duurzaam transport

De bouw van deze koelwagen was een fikse uitdaging. Om de actieradius niet te verminderen en met het oog op de HACCP-norm voor voedselveiligheid, werd gekozen voor een batterijpack dat optimaal koelt en het laadvermogen lichtjes vermindert, zonder dat de dienstverlening van De Voedselploeg aan kwaliteit inboet. Het gloednieuwe model beschikt over optimale isolatie van de laadbak.

Schepen Minou ESQUENET: “Waar het gewicht aan de ene kant wat toeneemt, wordt het andere kant vakkundig gecompenseerd. Als kers op de taart beschikt elke koelwagen over een lichtgewicht laadbrug. Zo kan De Voedselploeg multifunctioneel laden tot 700 kilo. Dat is ruimschoots voldoende voor een last-mile delivery.”

Het voertuig wordt een sleutelcomponent in de logistieke operaties van De Voedselploeg. Ze verlagen de CO2-uitstoot verder en dragen bij aan een duurzamere toekomst voor en in Brugge.

Schepen Pablo ANNYS: “Het Brugs beleidsplan streeft naar een aanzienlijke vermindering van de CO²-uitstoot tegen 2030. Deze investering bij De Voedselploeg illustreert ons duurzaam engagement op het vlak van innovatie. De hypermoderne e-koelwagen is een nieuwe stap richting zero-emissietransport, waardoor we onze stad nog duurzamer maken. We ‘pionieren’ als het ware en willen zo een voorbeeld én inspiratiebron zijn voor duurzame stadslogistiek.”Voedselploeg_logo_witjpg
Zoek Blog
Nieuwe koelwagen voor de Voedselploeg

Dankzij een nieuwe elektische koelwagen kan de Voedselploeg voedseloverschotten duurzaam verminderen en de ecologische voetafdruk van voedseldistributie zo klein mogelijk houden.

Lees meer