Nieuwe proeftuin voor meer werkbaar werk

Nieuwe proeftuin voor meer werkbaar werk

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits lanceert via VLAIO een plan om de werklast in bedrijven aan te pakken met behulp van industrie 4.0-technologie. Doel is om de werkbaarheid van jobs te verbeteren en meer mensen aan de slag te houden op de krappe arbeidsmarkt van vandaag.

Industrie 40png

De nieuwe Proeftuin Industrie 4.0 ‘Technologie voor Werkbaar Werk’ wil in drie jaar tijd 750 bedrijven bereiken om innovatieve technologieën toe te passen die de werknemers ten goede komen. Het gaat onder meer om cobots, digitale werkinstructies of pakken die het lichaam  ondersteunen bij fysiek zwaar werk (exo-skeletten). Het project, dat uitgevoerd wordt door de onderzoeksinstellingen Flanders Make, imec, Sirris en HIVA (KU LEUVEN), bouwt in belangrijke mate verder op de technologieën uit de reeds lopende industrie 4.0-proeftuinen.




“Voor mij is het cruciaal dat iedereen veilig en gezond aan de slag kan gaan én blijven", zegt Hilde Crevits, Vlaams minister van Werk. "Technologie kan hierbij een oplossing zijn. Met innovatieve technologieën zoals digitale werkinstructies, virtual reality, cobots en exo-skeletten kunnen we werknemers langer en efficiënter laten werken en meer mensen aan de slag krijgen. Een werkbare job is een van de cruciale voorwaarden om de werkzaamheidsgraad te verhogen en een antwoord te bieden op de huidige krapte op onze arbeidsmarkt.”




Arbeidsmarkt onder druk

De Vlaamse arbeidsmarkt staat sterk onder druk. Heel wat bedrijven krijgen hun vacatures moeilijk ingevuld. Om deze krapte aan te pakken is het niet alleen belangrijk om zoveel mogelijk mensen aan de slag te krijgen. Ze moeten ook aan de slag blijven. Werkbaar werk is daarbij een belangrijke hefboom.

Een werkbare job is een job waarvan je niet overspannen of ziek wordt, die motiverend is, leermogelijkheden biedt en voldoende ruimte laat voor het privé- en gezinsleven. Kortom, een job die je lang kan volhouden in een gezonde en veilige werkomgeving. Dat betekent een plek waar rekening wordt gehouden met de belasting van het werk.




Aandacht voor fysieke belasting...

Volgens de Werkbaarheidsmeting in 2019 kent 15 procent van de Vlaamse werknemers fysiek belastende arbeidsomstandigheden. Het gaat dan in de eerste plaats om mensen die veel repetitieve bewegingen moeten maken. De Vlaamse Beroepsvereniging voor Ergonomie (VerV) stelt dat van alle werkgerelateerde gezondheidsklachten in België 57 procent te wijten is aan lichamelijke klachten. Dat zorgt voor langdurige afwezigheid, vroegtijdige invaliditeit en jobverlies.




... mentale belasting én arbeidsorganisatie

De Proeftuin Industrie 4.0 ‘Technologie voor Werkbaar Werk’ zal het gebruik van technologische hulpmiddelen om de fysieke werklast te verminderen demonstreren. Daarnaast gaat aandacht naar de mentale belasting van medewerkers én het verbeteren van de arbeidsorganisatie, bijvoorbeeld door het optimaliseren van interne processen.




750 bedrijven

Het project wil over een periode van drie jaar 750 ondernemingen diepgaand inspireren en aanzetten tot implementaties op de werkvloer. De projectpartners zullen nauw samenwerken met (maatwerk)bedrijven, sectororganisaties en de sociale partners. Ze richten zich bovendien niet alleen tot de klassieke maakindustrie, maar tot alle domeinen waar fysieke producten gemaakt of behandeld worden, inclusief de bouwsector en de logistiek.




Bron: https://www.industrie40vlaanderen.be/

Zoek Blog