OCMW Brugge zoekt extra rijbuddy's voor kandidaat-chauffeurs

OCMW Brugge zoekt extra rijbuddy's voor kandidaat-chauffeurs

OCMW Brugge is dringend op zoek naar nieuwe “rijbuddy’s”. Zij begeleiden cliënten tijdens oefenritten, zodat die uiteindelijk hun rijbewijs B kunnen halen. Zo wil het OCMW de “vervoersarmoede” op een makkelijk toegankelijke manier terugdringen.

Ruim de helft van de OCMW-cliënten beschikt niet over een rijbewijs B, en dat zet een rem op hun mobiliteit. OCMW Brugge probeert sinds het voorjaar 2019 een verschil te maken via zijn mobiliteitsproject en het systeem van de “rijbuddy’s”.

“De buddy’s zijn een belangrijke pijler in ons mobiliteitsproject. Wij ondersteunen cliënten in hun rijopleiding, bekostigen 90 procent van de rijlessen en betalen het examen,” zegt maatschappelijk werker Benedicte Willems. “Maar tussen de lessen en het examen is er nog een oefenperiode. In die fase zijn de mensen gebaat met een begeleider of een buddy, die de kandidaat-chauffeur helpt oefenen met autorijden.”

De buddywerking startte in de lente van 2019. 44 mensen stapten in het traject; 29 slaagden voor het praktisch rijexamen. Maar corona gooide flink wat roet in het eten en maakte veel les- en coachingmomenten onmogelijk. OCMW Brugge heeft vandaag nood aan nieuwe vrijwillige buddy’s om cliënten achter het stuur te begeleiden.

“We zoeken vrijwilligers die kandidaten drie maanden belangeloos willen begeleiden tijdens hun oefentijd,” zegt Pablo Annys, schepen van Sociale Zaken. “Een buddy is bij voorkeur gepassioneerd door autorijden, kan op een rustige manier rijvaardigheid en verkeersveiligheid bijbrengen, en beschikt minstens acht jaar over een Belgisch of Europees rijbewijs. Je kan je geregeld vrijmaken om met de kandidaat-chauffeur de weg op te gaan. Het is een aanpak die, zo merken we, bijzonder goed werkt.”

 

Wie interesse heeft om als rijbuddy aan de slag te gaan, kan terecht bij de dienst Maatschappelijk Werk van OCMW Brugge:

Benedicte Willems, 050 32 74 53, 0478 98 40 56, benedicte.willems@ocmw-brugge.be
Céline Vincent, 0473 98 18 62, celine.vincent@ocmw-brugge.be


Zoek Blog