Voedselploeg Juli 2023: Een Sprong in Solidariteit en Voedselbewustzijn

Voedselploeg Juli 2023: Een Sprong in Solidariteit en Voedselbewustzijn

De Voedselploeg, een lokale groep die voedselverspilling tegengaat en minder bedeelden ondersteunt, heeft haar statistieken voor juli 2023 bekendgemaakt. Met een totaal van 37.139,4 kg aan opgehaald voedsel, is hun inzet om overschotten te herverdelen en CO₂-impact te verminderen duidelijk merkbaar.

Voedselploeg_logo_transparantpng

De verzamelde hoeveelheid kan worden onderverdeeld in drie categorieën: voedsel, non-food en afval. Het voedselgedeelte bedroeg 33.936,50 kg, wat een stijging van 10.963,7 kg betekent in vergelijking met juni. Deze stijging is een stap in de goede richting, maar benadrukt ook de groeiende vraag naar hulp.

In juli lag de focus op zomerse lekkernijen zoals aardbeien, abrikozen en bessen, evenals seizoensgroenten zoals broccoli en paprika. Interessant genoeg blijkt dat de stam van broccoli ook eetbaar en voedzaam is, wat voedselverspilling kan helpen verminderen.

De categorie non-food omvatte 2064,70 kg aan items zoals aanmaakkolen voor barbecues, bloemen en schoonmaakproducten. Hier doet de Voedselploeg een beroep op bedrijven om ook non-food goederen te schenken, aangezien deze waardevolle hulpbronnen zijn voor sociale organisaties.

Het afvalgedeelte van 1138,10 kg weerspiegelt de inspanningen van de Voedselploeg om zelfs het kleinste beetje te benutten, terwijl onbruikbare delen op een milieuvriendelijke manier worden verwerkt.

De Voedselploeg werkt samen met diverse aanbieders, waaronder nieuwkomer bakkerij Sint Paulus, die een aanzienlijke hoeveelheid brood schonk. Ondanks deze toevoeging blijft er behoefte aan brood, een van de meest gevraagde items.

Een uitgebreide lijst van afnemers, variërend van Buurtsport tot sociale kruideniers en verdeeld over de volledige referentieregio Brugge, profiteert van de Voedselploeg's inzet. Dit toont de gemeenschapsgerichte aanpak van het initiatief.

De Voedselploeg roept bedrijven, waaronder bakkers, beenhouwers en groentewinkels, op om hun voedseloverschotten te doneren. Hierdoor kunnen ze niet alleen verspilling verminderen, maar ook degenen helpen die het hard nodig hebben.

Met deze statistieken van juli 2023 laat de Voedselploeg zien dat solidariteit en voedselbewustzijn de sleutels zijn tot het creëren van een meer rechtvaardige en duurzame samenleving.

Meer informatie:
Julie Vandewalle
voedselploeg@ruddersstove.be

voedselploegpng
Zoek Blog