Wat is jobcarving?

Wat is jobcarving?

Werkgevers die jobcarving inzetten, knippen functies meestal op in twee categorieën: gespecialiseerd werk en ongeschoold werk. Het ongeschoolde werk kan dan gedaan worden door een nieuwe werknemer.


Met jobcarving kun je je personeels­tekort te lijf gaan. Je kunt gemakkelijker banen creeëren voor interessante doelgroepen op de arbeidsmarkt, zoals:

  • Personen met een arbeidsbeperking
  • Talent uit het buitenland
  • Oudere werknemers

Voordelen van jobcarving

1. Meer ruimte voor je vakmensen

Een groot voordeel van jobcarving is dat gespecialiseerde werknemers in je bedrijf zich volledig kunnen richten op hun hoofdwerkzaamheden. Dit leidt tot meer efficiëntie, omdat zij niet meer worden afgeleid door bijzaken.

2. Bespaar op personeels­kosten

Met jobcarving kun je de personeels­kosten binnen je bedrijf verlagen. Je hoeft minder snel extra gespecialiseerd personeel aan te nemen, omdat je huidige medewerkers efficiënter kunnen werken. Daarnaast leveren subsidies financiële voordelen op bij het aannemen van personen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

3. Gemotiveerde werknemers

Personen uit de genoemde doelgroepen zijn extra gemotiveerd, omdat ze vaak aan de zijlijn staan en graag voor een werkgever aan de slag gaan. Gemotiveerde werknemers dragen bij aan meer werkplezier. Dit heeft weer een positief effect op het ziekte­verzuim.

4. Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Door het aannemen van mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt geef je invulling aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Daarmee creëer je niet alleen werkgelegenheid voor een groep die meestal buiten de boot valt, maar laat je als ondernemer ook zien dat je betrokken bent bij de samenleving.


Zoek Blog
Wat is jobcarving?

Bij jobcarving splits je bestaande functies op om jobs te creëren voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Niet alleen zij profiteren hiervan, maar ook je bedrijf. Het draagt namelijk bij aan een hogere efficiëntie en duurzaam ondernemen.

Lees meer